Strona wykorzystuje COOKIES w celach statystycznych, bezpieczeństwa oraz prawidłowego działania serwisu.
Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.

Więcej informacji Zgadzam się
smaki regionu
Każdy region ma swoje tradycyjne potrawy, których przepisy podawane są ustnie z pokolenia na pokolenie. Poznajmy zatem historię charakterystycznych potraw Powiatu Radomszczańskiego.


zalewajka

Zalewajka



Pierwszym daniem — chyba wszystkim znanym, jest zalewajka zwana „ziemniakami z barszczem”. Zalewajka była obecna w powiecie już od XIX w. Wtedy kuchnia ludności była bardzo prosta i skromna. Przeważnie jedzono to, co można było samemu wyhodować lub znaleźć w pobliskich lasach. Jak żur to tylko z mąki żytniej. Do kiszenia żuru używano gliniane garnki zwane żurokami. Obok ziemniaków, ważne są grzyby np., gąska zielona, w okolicy zwana zieleniatką. Zalewajka była jedzona na śniadanie, kolacje oraz do śniadania wielkanocnego.


placek tatarczuch

Placek tatarczuch




Kolejną, trochę zapomnianą potrawą, jest placek tatarczuch. Piecze się go z mąki gryczanej, którą dawniej uprawiali Tatarzy zamieszkujący Stobiecko. Uprawa gryki oraz pieczenie tatarczucha stanowiło główne źródło utrzymania dla tamtejszych mieszkańców. Placek był wypiekany przez kobiety na blachach w tradycyjnych ceglanych piecach opalanych drewnem. Sprzedawano go przeważnie na pobliski targach, jarmarkach i odpustach na tzw. krajanki, lub w całości. Ciasto ma specyficzny słodko-miodowy smak. Ograniczona skala wypieku sprawia, że jest on poszukiwany i ceniony wśród smakoszy.


kugiel


Dla okolic Przedborza najpopularniejszy jest kugiel. Robi się go w sobotę z tartych kartofli, kawałków tłustego mięsa wieprzowego, jaj, utartej bułki, przypieczonej cebuli, pieprzu i soli. To wszystko wymieszane wkłada się do garnka, nakrywa i umieszcza w piecu chlebowym lub obecnie – w piecyku kuchennym. Kugiel był jedzony co najmniej trzy razy do roku na Boże Narodzenie, Wielkanoc i Święto Zmarłych. Teraz wiele osób przyrządza kugla co tydzień. W Przedborzu czuć unoszący się w powietrzu jego zapach.


jagnięcina ze świniarki


Jagnięcina ze świniarki, ze względu na walory smakowe cieszy się wielką popularnością na terenie Krzętowa i okolic. To lokalny rarytas, rzadko dostępny na rynku. Mięso młodych zwierząt jest smaczne cały rok, jędrne, delikatne, w smaku zbliżone do dziczyzny. Cechą charakterystyczną dla tego mięsa jest to, że pełnię smaku można poczuć jedynie, gdy mięso jest gorące.


miód 

Miody okoic Radomska

Przy okazji kulinarnych podróży trzeba odwiedzić słodką stronę naszego Powiatu, czyli Gomunice. Słodka za sprawą miodu od lokalnych pszczelarzy. Jest ich mnóstwo, każdy znajdzie swój ulubiony. Miód lipowy jest uważany za najlepszy. Pomaga w zawalczeniu przeziębienia, bezsenności oraz chorobach dróg oddechowych. Bogaty w witaminę B2 i C jest miód mniszkowy.

Miody okolic Radomska

Różnorodność smaku i składników zapewni miód wielokwiatowy, jest najmniej słodki, ale za to działa jak naturalny antybiotyk. Gwarantuje uniknięcia kłopotów z sercem i żołądkiem. Miód gryczany jest doskonały na wzmocnienie i oczyszczenie naczyń krwionośnych.

Miód lipowy

Każdy region ma swoją charakterystyczną kuchnię, ulubione potrawy i dania serwowane turystom, by przybliżyć im niepowtarzalny klimat i atmosferę. Radomszczańska karta dań jest znacznie dłuższa!